tiistai 9. joulukuuta 2014

Huolestuttava tulevaisuus

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Vuoden 2014 Finlandia-palkinnon voittaja on upeasti kirjoitettu kirja, joka oli luettava hitaasti, sana sanalta. Valtonen on esikoiskirjailija mutta jo aivan valmis, erittäin taitava sanankäyttäjä.

Alkuun kirjan rakenne tuntui raskaalta, jopa pitkäveteiseltä, sitten huomasi että kyse ei ole kirjan pitkäveteisyydestä vaan omasta malttamattomuudesta edetä. Kun unohti sen ja antoi kirjan edetä sen vaatimassa tahdissa, tuntuma muuttui heti ja tarina alkoi viedä mukanaan kuin jännitysromaani. Sitä se lopulta olikin ja loppu sellainen, jota en olisi millään halunnut lukea, mutta ehkä se oli oltava niin, jotta lukijalle tulee selväksi se, että tällaisilla vakavilla asioilla ei aina välttämättä ole onnellisia loppuja.

Suomalainen Alina ja amerikkalainen Joe menevät naimisiin ja saavat lapsen, Samuelin. Pariskunta eroaa ja Alina jää Suomeen Samuelin kanssa, Joe perustaa Yhdysvalloissa uuden perheen ja menestyy työssään. Ristiriidat muodostuvat Joen tutkijantyön ja Samuelin eläintensuojelutoiminnan välille.

Kirjassa katsotaan Suomea ja Yhdysvaltoja kummankin maan kansalaisten silmin, eikä kumpaakaan kovin mairittelevasti. Suomalaisena tietysti närkästyin kuvauksesta suomalaisista nurkkakuntaisina ja saamattomina ja toisaalta ei-niin-amerikkamyönteisenä nyökyttelin kuvaukselle hullusta amerikkalaisesta työ- ja talouselämästä. Sattumalta juuri samoihin aikoihin kun luin tätä, USA:n Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck arvosteli suomalaisia samoista asioista kuin Joe tässä kirjassa.

Ehkä se on vanhuudenkin merkki, että sellaiset kertomukset hirvittävät ja melkein ahdistavat, joissa puhutaan lähitulevaisuuden älylaitteista, jotka käyttävät ihmisen aivoja "käyttöympäristönään". Niiden avulla voi katsella ja kuunnella informaatiota tauotta kaikista mahdollisista lähteistä ilman muuta käyttöliittymää, vain katsomalla ja kuuntelemalla samalla kun on tekevinään jotain muuta, vaikka todellisuudessa laite vie kaiken huomion ja orjuuttaa käyttäjänsä. Toisaalta, mehän olemme jo kaikki koneiden ja informaatiotulvan orjia, kyse on lopulta enää pienistä lisäyksistä nykyiseen, eivätkä hurjimmatkaan kirjalliset fiktiot varmasti osaa edes kuvitella, mihin todella ollaan menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti