keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kadonneet käsityöt, osa 1

Minulla on siististi kansioissa pari kaapillista käsityölehtiä vuosilta 1974-2006 (sen jälkeen tulleet ovat hajasijoitettuina). Olen usein suunnitellut meneväni lehdet läpi niin, että toteuttaisin tekemättä jääneitä mieluisia malleja ja sen jälkeen lehdet voisi (teoriassa) hävittää.

Nyt kuitenkin aloitin niiden läpikäymisen toisesta syystä, haussa on nimittäin täydellisen virkatun verhokapan ohje olkkariin. Aloitin erästä mieluista mallia, mutta neliöt eivät halua asettua neliöiksi, joten lopputulos on epätasainen ja pussittava.

Aloin sitten näpsiä kuvia töistä, joita olen joskus tehnyt, mutta jotka ovat vuosien varrella hävinneet jonnekin. Tosin joukkoon mahtuu sellaisiakin, jotka vielä ovat minulla tallessa. Olkoon valintakriteeri sitten vaikka se, että käsityö ei ole ennen tullut täällä blogissa esille. Nämä kuvat tulivat vastaan Suuren Käsityölehden hajanumeroista 1974-80, lehtiä oli tallessa 23 kappaletta, eli yksi kotelollinen.

Tämän liivin tein äidille SK lehden numerosta 8/1975. Äidin jälkeen liivi palautui sitten minulle ja olen sitä käyttänytkin. Väri vaihtui mieluisampaan ruskeaan, äitikään ei juuri sinistä tainnut käyttää.
Tämä verho oli minulta täysin unohtunut, mutta heti kun näin sen, muistin työn. Virkkasin verhoa ruskeasta kalalangasta ja pääsin aika pitkällekin, mutta epäilen, että valmista tästä ei koskaan tullut. Malli oli lehdessä SK 10/1975. Voisikohan tällaisen vielä joskus tehdä valmiiksi asti?
Noihin aikoihin taisin tehdä jonkinlaisia kapioita, koska muistan virkanneeni punaisten froteepyyhkeiden päihin pitsejä samanvärisestä langasta. Pyyhkeet palvelivat kauan, mutta taitavat nyt olla jo muistojen joukossa. Muistelisin, että yhteen pyyhkeeseen tein pitsin SK 10/1975 -lehden ohjeella, kuvan alimmainen malli.
Herra ei sitten saanut harmaata vaan jälleen ruskean sävyjä. Liivi löytyy edelleen roikkumasta varaston naulakosta ja on mielestäni vieläkin kaunis. Koko vain on omituisen pieni... Kuviokin on ihan symmetrinen vaikka kuvassa näyttää oudolta. Ohje edelleen samasta lehdestä SK 10/1975.
Voi, tämä kukonaskelpusero oli aivan ihana! Tein juuri noilla väreillä, niin sinistä kuin olikin. Jonnekin sekin on jäänyt, en edes ollut tätä muistanut aikoihin. Ohje SK 10/1976.
Tämä liina ei ole kadonnut minnekään vaan on nytkin kirjaston pöydällä, jonne se on kuin tehty. Tekijä vain on unohtunut - äiti vai minä? Käsialan tasaisuuden vuoksi arvelisin että äiti. Ohje oli SK:n lokakuun numerossa 1979.
Tässä toinen aikoinaan erittäin paljon käytetty, oikein suosikkipusero. Senkin tein juuri ohjeen langalla joka oli kaunista tweedlankaa. Ja sinistä!? Ohje SK joulukuu 1979. Jos en ole varma, olenko jonkun mallin tehnyt, useimmiten se käy ilmi ohjesivulle tehdyistä merkinnöistä.
Ja lisää suosikkineuleita. Sen takia minulla ei varmaan niitä enää olekaan, olen pitänyt ne loppuun (tästä taisivat muistaakseni kainalot vanua pilalle). Tässä oli valmiiksi oikeat värit, joten mitään ei tarvinnut muuttaa. Kuva on niin tutun näköinen, joten tämänkin tein todennäköisesti ohjeen langalla, joka on Kotivilla. SK elokuu 1980.
Tämä viimeisin on hieman epävarma, mutta niin tutun näköinen että muistaisin tehneeni tämän jollekin lahjaksi, koska omia lapsia ei vielä maaliskuussa 1980 ollut, kun tämä ohje julkaistiin. Sinisenä en tätä kuitenkaan tehnyt, muistelisin jotain pehmeän beigeä väriä (yllättäen) valkoisen kanssa.

2 kommenttia:

 1. Hei, kyllä jääkukkia-verhon voi hyvin virkata. Minä olen muistellut mallia muutaman kymmenen vuotta. Ja nyt kun sen blogistasi löysin, virkkasin sen. Ja siitä tuli juuri niin ihana kuin muistin. Kiitos, piirsin mallin pisto-pistolta kuvastasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihana että sait haluamasi mallin! Verho on kyllä kaunis :-)
   terv. Varpu

   Poista