tiistai 20. toukokuuta 2014

Lueskeltuja


Jon Kabat-Zinn: Kehon ja mielen viisaus - Tietoisen läsnäolon parantava voima 
Pia Ingström: Tunteilla on tilansa - Kirjoituksia kodeista 
Alwena Lamping (toim.): Puhu italiaa - Käytännön italian alkeiskurssi 
Peressini, Rossella: Hyvää matkaa! italiaksi - Buon viaggio! 

Kulunut talvi on taas ollut enempi käsityö- kuin lukupainoitteinen. Koko ajan on vähän harmittava olo, kun lukeminen jää, vaikka kirjat ovat yhtä rakkaita kuin aina. Jotain kuitenkin olen lukenutkin, nämä kaikki sattuvat olemaan vähän asiallisempaa aineistoa.

Italian kieli on kiinnostanut minua kauan, Rooman matkan jälkeen vielä enemmän. Taisin silloin jo ensimmäisen kerran lainata nämä kaksi kirjaa, joita olen sitten pikku hiljaa mennyt läpi omin päin. Italiaksi en yhtäkkiä osaa sanoa yhtään mitään, mutta jonkinlainen siemen on istutettu.

Itämässä ja kasvamassa on myös kiinnostus tietoiseen läsnäoloon, mindfulnessiin ja meditointiin. Sattumalta ensimmäiseksi kirjaksi mindfulnessista sattui alan uranuurtajan Jon Kabat-Zinnin kirja. Teksi oli paikoin hyvinkin tieteellistä mutta mielenkiintoista ja innostavaa. Nyt on luettavana pari muutakin alan kirjaa.

Pia Ingströmin kirja sattui silmiin kirjastoon uutuuskirjaesittelyssä FB:ssa, huomio kiinnittyi sen viehättävään, uteliaisuutta herättävään kansikuvaan. Ingströmin kirja koostuu esseistä, jotka käsittelevät käsityksiä kodista niin henkisenä kuin fyysisenäkin tilana, kesämökkielämän merkityksestä ihmisille sekä tutkimusta erään nappitehtailija Ida Salinin elämästä ja perinnöstä. Kirjoituksissa kodeista oli mielenkiintoisia näkökulmia, monet niistä tuttuja omastakin ajattelusta. Kesämökkielämän tutkiskelu keskittyi enemmän minulle outoon suomenruotsalaisten mökkeilyyn, se on oma kulttuurinsa sekin. Kertomus ensin aivan oudosta Ida Salinista tuli koko ajan mielenkiintoisemmaksi, lopulta hän olikin jo tuttu ja mielenkiintoinen ihminen. Kaipa mahdollisuus kurkistaa jonkun yksityiselämään on inhimillisesti katsoen aina kiinnostavaa, ja jokainen ihminen on omalla tavallaan mielenkiintoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti