keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Suuria pohdintoja

Olen nyt toisella koneella kuin edellistä juttua tehdessäni, ja kylläpä on kirkasta punaista minun villatakkini! Värien toistuminen edes jotenkin oikein on kyllä melko ongelmallista, varsinkin kun joka näyttö näyttää ne eri tavalla.

Mutta asiaan: sain luettua pitkään luettavana olleen kirjan.


Aristoteles: Nikomakhoksen etiikka

Olin joskus jostain tallentanut kännykkäni muistilapulle lauseen: "Aristoteles: Nikomakhoksen etiikka. Käsittelee taidetta, tiedettä ja käsityötaitoa." No, nyt kirjan läpi kahlattuani voin todeta, että eipä nyt varsin erikseen käsittele mitään noista. Siinä mielessä niitä voidaan ehkä sivuta, jos ne liittyvät hyvän elämään, sillä siitä ja sen edellytyksistä tässä kirjassa puhutaan.


En voi väittää ymmärtäneeni läheskään kaikkea, mutta jos pähkinänkuoreen yrittäisi Aristoteleen sanomaa tunkea, niin se on se kohtuullisuus kaikessa, joka tekee elämästä hyvän. Kaikissa ominaisuuksissa on kaksi ääripäätä, jotka molemmat ovat huonoja, niiden keskellä on optimaalinen tila.

No mainittiinhan käsitöistä sen verran, että jos käsityöläisten tuotteet olisivat eläviä, ne rakastaisivat tekijäänsä vähemmän kuin tekijä niitä. Mielenkiintoinen ajatus.

Tämän jälkeen on pakko ottaa käteen jotain kevyempää, mutta sen verran mielenkiintoista tämä oli, että aioin pikapuoliin ottaa luettavaksi lisää filosofiaa, vaikkapa vain pieninä välipala-annoksina kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti