sunnuntai 11. elokuuta 2013

Mystiikkaa

Carlos Ruiz Zafón: Marina

Ilostuin kovasti kun huomasin, että Ruiz Zafónilta on ilmestynyt uusi kirja. Kovin uudesta teoksesta ei kuitenkaan ollut kysymys, vaan alkuperäisteos on ilmestynyt jo vuonna 1999, mutta se on suomennettu vasta nyt. 

Esipuheessaan kirjailija kertoo, että tämä kirja on hänen oma suosikkinsa. Kyseessä on nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja. Tämä aiheutti jonkin verran ennakkoepäilyä, joka osoittautui aiheettomaksi. Tosin päähenkilöt ovat teinejä ja vanha lukijatäti ajatteli jossain vaiheessa, että aika omituista kun lapset joutuvat kokemaan tällaista (tätä ei kohderyhmän nuori lukija olisi varmaan ajatellut), mutta tämä ei kuitenkaan mitenkään tehnyt kirjaa huonommaksi.

Sadustahan tässä on kyse (eikö kaikissa romaaneissa?), mutta Ruiz Zafónin ollessa kyseessä satu tuntuukin mahdolliselta. Pelottavia ja outoja asioita tapahtuu, myös hyvin surullisia. Tarinan sävy on melankolinen ja haikea, mutta ennen kaikkea kaunis. Ruiz Zafónin tekstissä on ihmeellistä taikaa ja hänen kirjojaan ei lueta ahmimalla, niistä täytyy nauttia hiljalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti