sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Tämä menee ainakin Top 5:een

John Steinbeck: East of Eden

Aika kauan kesti, ennenkuin sain luettua tämän alkuperäisversion. Toukokuussa 2009 nimittäin luin käännöksen, ja jo silloin suunnittelin aloittavani tätä. Lukeminenkin kesti aika kauan, mutta ei pelkästään oudon kielen ja pienen tekstin vuoksi. Kun kirja on näin hyvä, siitä haluaa nauttia vähän pidempään, säästää sitä. Ja tämän paremmaksi kirja ei vain tule, tämä on kaikilla mittareilla parasta mitä on kirjoitettu. 

Jos nyt lupaan lukea lisää Steinbeckiä, kuluukohan taas vuosia ennenkuin se toteutuu? Muita minulla ei alkuperäiskielellä ole, mutta kyllä vanhat käännöksetkin ovat laadukkaita. Tämän jälkeen pitää kuitenkin pitää pieni tauko, antaa kirjan elää mielessä vielä vähän kauemmin. 

Katsoin 30.7. v. 1955 valmistuneen, tähän kirjaan perustuvan elokuvan, joka oli James Deanin läpimurto ja jossain arvostelussa mainittu parhaaksi elokuvasovitukseksi romaanista ikinä. No, enpä haluaisi nähdä niitä huonompia, sillä tuota kauemmaksi alkuperäisteoksesta ei mielestäni voi päästä. 

Ensinnäkin halusin nähdä elokuvassa Leen, joka mielestäni oli kirjan ehkä tärkein ja ainakin viisain hahmo. Yllätys olikin suuri, kun elokuvassa hänen hahmoaan ei ollut ollenkaan! Ehkä USA:ssa vuonna 1955 ei vielä oltu valmiina myöntämään, että kiinalainen siirtolainen voisi mitenkään olla kovin hyvä ihminen, saati parempi kuin kaikki muut. Samoin puuttui Sam Hamilton, toinen kirjan tärkeä henkilö. 

Toki elokuva on eri asia kuin kirja, varsinkin näin laaja teos, mutta mielestäni elokuvassa oli aivan eri henki kuin kirjassa. Todellakin harmittaa että katsoin koko filmin, niin paljon se ärsytti. Eikä haittaa vaikka netissä ylistetään tätä elokuvataiteen mestariteosta estottomasti, kirjoittajat eivät todennäköisesti ole lukeneet kirjaa ollenkaan. Joidenkin arvostelijoiden tekstiä lukiessa ihmettelin, ovatko mahtaneet katsoa edes elokuvaa loppuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti