maanantai 24. kesäkuuta 2013

Pari ruotsalaista laatudekkaria


Camilla Läckberg: Enkelintekijä 
Henning Mankell: Haudattu 

Pitkän ja yksinäisen juhannuspäivän ratoksi tarvitsin jotain, joka pitäisi ajatukset kurissa ja saisi ajan kulumaan. Koska olin saanut varattua Camilla Läckbergin uusimman kirjastosta, valinta oli selvä. En oikeastaan halua edes yhtään moittia, mutta näitä Läckbergejä ei vain erota toisistaan, niin samanlainen juonenkulku niissä aina on. On takaumia kymmenien vuosien taakse, traagisia tapahtumia saarella, päähenkilöt tai heidän läheisensä joutuvat vaaraan jne. Tämäkin tarina oli hyvin taidokkaasti punottu, mutta juuri tuo samankaltaisuus aikaisempiin aiheutti lievän hohhoijaa-vaikutuksen. Noh, siitä huolimatta luin kirjan oikeastaan kahdella avauksella, mitä nyt yhdet pikku päikkärit välissä. Eli ei sentään huono!

Noora kysyi minulta kirjastosta viime viikolla, haluaisinko uuden Mankellin, vieläpä Wallander-tarinan. Halusin tietenkin, mutta sanoin, etteihän sellaista voi olla! Mutta olipa kuitenkin tämä pienoisromaani, jonka Mankell on kirjoittanut hollantilaiselle kauppaketjulle jaettavaksi ilmaiseksi dekkarin oston yhteydessä. Minulla on hämärä mielikuva, että olisin saanut juuri tuon ilmaiskirjan tilatessani aikoinaan hollanninkielisiä kirjoja bol.comista, ja olisin antanut kirjan sitten edelleen kiertoon kun hollantilainen kaveri tarvitsi matkalukemista kotimatkalle.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat ajallisesti ennen viimeistä Wallander-romaania ja ovat ihan aitoa Wallanderia, vain paljon lyhyempään puristettuna. Mukava lisä lyhyeen tarinaan oli Mankellin kirjoitus siitä, kuinka Kurt Wallander syntyi ja mitä Wallander-kirjat tekijälleen merkitsevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti