torstai 4. kesäkuuta 2009

Kaikkien salaisuusteorioiden äiti

Ensimmäisen kerran vuonna 1982 ilmestynyt Pyhä veri, pyhä Graal, jonka ovat kirjoittaneet Michael Baigent, Richard Leigh ja Henry Lincoln, on ollut innoittajana niin Dan Brownin Da Vinci -koodille kuin Tom Egelandin Ympyrän päälle, ja ties kuinka monelle muulle kirjalle ennen ja jälkeen näitä.

Lyhyesti sanoen kirjassa etsitään todisteita sille teorialle, että Jeesus oli naimisissa Maria Magdalenan kanssa ja sai lapsen tai lapsia, joten maailmassa olisi edelleen ihmisiä, joiden suonissa virtaa Jeesuksen veri. Lisäksi arvellaan että hän ei kuollutkaan ristillä.

Kirjan eräänä tärkeänä lähteenä olivat erään Pierre Plantardin kirjoitukset ja henkilökohtaiset haastattelut. Hän ilmoitti olevansa Siionin luostarin istuva suurmestari, merovingien jälkeläinen ja näin ollen myös Jeesuksen jälkeläinen. Ikävämpi juttu on se, että pari vuotta tämän kirjan ilmestymisen jälkeen Plantard tuli tunnontuskiin ja perui kaikki puheensa. Koko juttu luostarijärjestöstä ja sukujuurista oli ollut suurisuuntainen "vitsi" johon Plantard oli houkutellut ystäviään mukaan. Mm. Ranskan kansalliskirjastoon ujutettiin salaa ajatusta tukevia teoksia.

Kirjaan oli tehty jälkikirjoitus vuonna 1996, ja oletin että kirjoittajat siinä joutuvat toteamaan tämän tärkeän tietolähteensä epäluotettavuuden, mutta siitä ei mainittu sanaakaan. Tämänkin tiedon saattaminen lukijankin tietoon olisi ollut jotenkin reilumpaa. Toki heidän lähdeluettelonsa oli muutenkin kunnioitettavan laaja, ja he olivat tehneet kirjaa varten valtavan tutkimustyön.

Totuus tästä asiasta ei varmaankaan paljastunut tässäkään kirjassa, ja tuskin koskaan paljastuukaan, mutta mielenkiintoisia tällaiset "entä jos" -pohdinnat aina ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti