tiistai 15. lokakuuta 2019

Mystiikkaa, jännitystä ja Nobel-voittaja



Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailu
Max Seeck: Uskollinen lukija 
Olga Tokarczuk: Vaeltajat

Murakamin Suuri lammasseikkailu ei ole mikään uutuus, vaan kirjoitettu jo vuonna 1982. Minä olen hankkinut sen kymmenen vuotta sitten ja luin vasta nyt, kun huomasin että on ilmestymässä sen itsenäinen jatko-osa, v. 1988 kirjoitettu Tanssi, tanssi, tanssi. Tämä lammasseikkailu on ilmeisesti ollut aikoinaan Murakamin läpimurto. Kirja hämmentää tuttuun tapaan sekaisin yksinkertaista arkielämää ja outoja tapahtumia. Jatko-osa on jo varattuna!

Jos odotan jatkoa edelliselle, niin kyllä myös Max Seeckin seuraavalle kirjalle - mikäli se jatkaa samaa psykologisen trillerin lajia. Edelleen luen valitettavan (nolon) vähän suomailaisia kirjailijoita, ja taas huomaan että teen sillä vain itselleni karhunpalveluksen. Tämä nuori (lasteni ikäinen siis) kirjailija on saanut kuitenkin niin paljon kehuja jo aikaisemmasta trilogiastaan, että tämä uutuus oli sitten luettava. Aikaisempia en siltikään taida lukea, sillä ne edustavat kansainvälistä seikkailugenreä, joka minua ei oikein koskaan ole kiinnostanut. Mutta jos ilmestyy uusi tätä samaa lajia, niin kyllä kiitos - tarvitaan vain vuorokausi aikaa ja oma rauha!

Vuonna 2018 ei valittu kirjallisuuden Nobel-voittajaa Ruotsin Akatemian sotkujen vuoksi. Tänä vuonna valittiin siksi kaksi voittajaa ja vuoden 2018 palkinnon sai Olga Tokarczuk. Häneltä viimeksi suomennettu kirja on tämä Vaeltajat ja se oli paikalla kirjastossa heti ilmoituksen jälkeen. Lainattuani sen saman tien sillä olikin jo kohta varauksia. Ansaittu palkinto hänelle, kirjoittaa todella hienosti. Kirja koostuu eri pituisista tarinoista ja huomioista, yhteisenä tekijänä matkustaminen. Jokainen lyhytkin pätkä on kiinnostava ja pidemmät jo imaisevat mukaansa. Tämän lukemisesta seuraa myös lisää saman kirjailijan lukemista.

Tästä tekstistä käy ilmi lukemisen ihanuus ja kurjuus: kun luet yhden, huomaat haluavasi lukea yhden tai useamman lisää. Tämä harrastus ruokkii itseään koko ajan ja lukijan on vain yritettävä hallita tätäkin tulvaa. Ja senhän lukija tekee erittäin mielellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti