tiistai 1. tammikuuta 2019

Neuleita, joulua ja vuoden kirjallinen huippu

Koska sitten lokakuun tällä sivulla ei ole näkynyt jälkeäkään mistään valmistuneesta käsityöstä, voisin nyt täyttää sitä aukkoa edes vähän.

Mm. tällaisia paloja olen neulonut tähän mennessä n. 30 kpl. Kyseessä on Novitan KAL Elämä on runo -peite. Ensimmäisen osan ohje ilmestyi lokakuun 3. päivänä ja sen jälkeen uusi ohje aina viikon välein. Kuvioita on seitsemän erilaista, kutakin on tarkoitus tehdä viisi kappaletta. Kokeilin itse tehdä alla vasemmalla olevan kuvion, mutta jäänee kokeiluksi, Sari Åströmin malleja parempia ei ole tarve edes yrittää. Perusvärityksenä on luonnonvalkoinen 7 veljestä pohjavärinä ja kuviovärinä Novitan Tähti/Otava 816. Osan paloista aion kuitenkin tehdä värit vaihtaen kuten kuvassa ylhäällä oikealla. Peiton koko ja kuvioiden määrä ja asettelu ovat vielä mietintäasteella. 

Vinkin näiden "maailman rumimpien sukkien" ohjeeseen sain työkaveri Pia-Lenalta. Ohje on Hipsulaisen Karuselli ja löytyy avoimelta Facebook-sivulta.
Yritin ensin aloittaa moniväristä kuviota (ks. sukat alla) mutta se meni turhan monimutkaiseksi. Siispä turvauduin valmiisen raitalankaan, Novitan 7 Veljestä Raita/Tori 884. Neuloin keskiosan kahdella pyöröpuikolla, mutta kärjen ja varren sukkapuikoilla.

Oudosta ulkonäöstä huolimatta sukat ovat kuitenkin erittäin hyvin jalkaan istuvat. 
Tyttäret saivat nämä lahjapaperiin käärittyinä.
Kai se vanhuus tai muu höperehtiminen on jo pitkällä, kun suurin osa jouluvalmisteluihin käyttämästäni ajasta kului tämän tonttumiljöön näpertämiseen. Askartelupakkaus osui silmiin joululahjaostoksilla ja sitäpä sitten tuli pari-kolme iltaa näprättyä. Kotitalousvälineet, kuten kaulin ja puukupit, jäivät vielä käyttöä vaille, kun en oikein keksinyt niille funktiota lumihangen keskellä. Erityisen ylpeä olen kranssista ja sanomalehdestä ;-)
Tänä jouluna toteutin vihdoin sen joka tammikuu lujasti tekemäni päätöksen, että seuraava joulukuuseni ei ole aito. Löysin HalpaHallin verkkokaupasta kunnollisen näköisen kuusen, joka osoittautui lujatekoiseksi ja tukevaksi, jaksoin tuskin kantaa sitä autoon. Vaikka oksat olivat vähän "silkkoa sisältä" - rungonpuoleiset havut olivat kevyttä hyvin muovisen näköistä muovia - niin uloimmat osat oksista ovat hyvinkin aidon näköiset. Kun ne saatiin leviteltyä muotoonsa ja koristeet lisättyä, oli joulupuu aivan täydellinen. Nautin joka kerta sen ohi kulkiessani ajatuksesta, että vettä ei tarvitse lisätä eikö kuunnella henkäyksestä alas rapisevia havuja (kuten aina pääsi käymään). 
Aivan pukinkonttiin eivät ehtineet nämä sukat tytöille, toinen pari valmistui uudenvuodenpäivänä. Malli Novitan, lanka siitä poiketen 7 Veljestä.


Ja sitten jouluajan lukemisiin!


Clare Macintosh: Anna minun olla
Haruki Murakami: Komtuurin surma
Pierre Lemaitre: Tulen varjot

Anna minun olla on tekijänsä kolmas dekkari ja varmaankin paras, en ainakaan muista jännittäneeni niin kovasti aikaisempien seurassa.

Sitten koko vuoden huipentuma, sanoinkuvaamattoman upea lukunautinto, Haruki Murakamin Komtuurin surma. Mietin monta kertaa lukemisen aikana, miksi nautin tekstistä niin kovasti. Noloa on, että en edelleenkään osaa selittää sitä. Tällaista vain on minulle täydellinen kirjallisuus. Ehkä teksti vie lukijan samaan outoon paikkaan missä kirjojen hahmotkin elävät, toden ja fantasian rajoille.
Minulla on edelleen lukematta pari vanhempaa Murakamin teosta enkä vieläkään halua niitä lukea. On hyvä tietää, että jotain hienoa on vielä odottamassa.

Myös Pierre Lemaitre on takuuvarma viihdyttäjä. Tässä ei varsinaisesti ollut kyseessä dekkari, mutta tapahtumat olivat kyllä niin runsaskäänteiset ja jännittävät, että kyllä tämäkin historiallinen romaani jännityksestä käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti