keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Laidasta laitaan

Wodehouse, P. G.: Selvät sävelet, Jeeves
Ylikangas, Heikki: Tie Tampereelle : dokumentoitu kuvaus Tampereen antautumiseen johtaneista sotatapahtumista Suomen sisällissodassa

Tie Tampereelle oli todella pitkä ja raskas, niin todellisuudessa kuin kirjanakin. Minulle (niin kuin monelle muullekin suomalaiselle) ennestään lähes tuntemattomaksi jäänyt jakso historiaamme, joka kuitenkin vaikuttaa meihin edelleen. Emme tiedä vielä kaikkea, kaikkia luurankoja ei ole vielä kaivettu esiin - ja tämä tarkoittaa tässä yhteydessä valitettavasti täyttä totta. Tämä piti lukea.

Edellisen jälkeen oli saatava jotain ei-ajattelua-vaativaa, ja kukapa muukaan apuun tulisi kuin vanha kunnon Jeeves. Wodehousea parempaa sananikkaria ei yht'äkkiä tulee mieleen. Vaikka teksti on koko ajan hauskaa ja kekseliästä, yllättää kirjoittaja lukijan tuon tuosta pikku pommeilla, jotka aiheuttavat spontaaneja naurunpurskahduksia.
Lukemastani innostuneena lainasin vielä myös taltioinnit kirjoista tehdystä TV-sarjasta, jossa iki-ihanat Hugh Laurie ja Stephen Fry tuovat hahmot eläviksi. Kuitenkin, vaikka sarja on toteutettu parhain mahdollisin voimin, oli mukava huomata, että näin loistava kirjallinen ilmaisu pakostakin menettää paljon käsikirjoitukseksi muokattuna. Luetaan siis kirjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti