sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Vauvasukkia ja filosofiaa

Facebookin "Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville"-ryhmän innoittamana aloin minäkin neuloa pieniä sinivalkoisia sukkia tänä vuonna syntyville vauvoille. Ensimmäinen erä syntyi kahdesta sadan gramman kerästä Nalle-lankaa, siis kahdeksan paria. Näitä on kyllä hauska tehdä, vaikka pienen näprääminen vaatii kyllä keskittymistä. Vielä on odottamassa 300 g Dropsin Baby Merinoa, siitä tullee muutama pari enemmän, kunhan sinniä riittää.

Reijo Wilenius: Aatteiden maailma; Johdatus aikamme aatevirtauksiin

Tämä kirja taisi tulla lukulistalle kun etsin kirjoja itämaisesta filosofiasta. Niitäkin tässä sivuttiin, mutta vain vähän, pääpaino oli jälleen länsimaisella filosofialla.

Kun lukee tänä päivänä "aikamme aatevirtauksista" joista on kirjoitettu vuonna 1981 eli 36 vuotta sitten, on selvää, ettei tieto aivan ajantasaista ole. Toisaalta suurin osa esitellyistä filosofeista ja aatteista ovat syntyneet paljon ennen tuota vuotta 1981.

Löytyipä tekstistä helmikin, joka teki lukukokemuksesta hyvinkin kannattavan. Kyseessä on Albert Einsteinin selitys omasta uskontokäsityksestään. Se on niin lähelle kuin mahdollista se sama, jonka tunnistan omakseni, en vain koskaan ole sitä osannut noin hienosti ilmaista. Varsinkin tuo jälkimmäinen lause sisältää minun mielestäni juuri tämän asian ytimen. Einsteinin sanottiin olevan ateisti, mutta hän ei kuitenkaan tyrmännyt tällaista käsitystä. Itse en ole ateisti ja tämä sopii minulle oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti