maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäislukemiset

Leon, Donna: Ansionsa mukaan
Anne Helttunen, Annamari Saure, Jari Suominen: Mieli ja maisema : kirjailijoiden työhuoneita
Valtaoja, Esko: Kotona maailmankaikkeudessa

Pääsiäisvapaa alkoi uudella Donna Leonin kirjalla. Sen saattoi lukea taas melkein "yhdeltä makuulta". Vaikka jo aloittaessa tietää suurin piirtein mitä on tulossa, on Leonia aina mukava lukea, koska Brunettin seurassa viihtyy aina. Kyseessä siis lienee "viihteellinen kirja" (Helmet-lukuhaasteen termein) ja mikäs sen parempaa!

Aarre tällaiselle wannabe-kirjailijalle taas oli teksti- ja kuvateos Mieli ja maailma, joka kuvailee 23 suomalaisen kirjailijan työhuoneita ja työskentelytapoja. Paljon kirjoja, kirjahyllyjä ja lukutuoleja, silmien edessä maisema tai umpinainen seinä kunkin tyylin mukaan. Suosikki oli (jotenkin arvattavasti) Kaari Utrion koti täydellisine Keltaisen Kirjaston kokoelmineen sekä Harri István Mäen hurmaavan värikäs, kirjojen ja lelukokoelmien täyttämä koti. Myös luonnon helmassa sijaitsevat mökit ja vanhat talot ihastuttivat.

Ensimmäinen ja palkittu Esko Valtaojan suurelle yleisölle kirjoittama teos avaruudesta, ajasta ja kaikesta (no, melkein) oli myös viihteellistä luettavaa. Maailmassa ja maailmankaikkeudessa on todella monta ihmeellistä asiaaa, jotka ihmetyttävät pientä kulkijaa! 

1 kommentti:

  1. Minulle Donna Leonin viimeisin suomennettu kirja Ansionsa mukaan oli pettymys. Onko Leon menettämässä otteensa vai onko ikä jo tullut rasitteeksi tai esteeksi? Kirja oli aiempiin kirjoihin verrattuna juoneltaan löyhempi, hitaasti etenevämpi ja jännite jotenkin puuttui. Vaikka aihe oli tällä kertaa kirjallisuuden pariin syventyvä, niin olisin odottanut siitä jotain syvempää, jotain enemmän. Venetsian kuvaus oli hvyää, kuten aina, ja muuten kirja oli elämänmakuinen, kaikkine ihmiskuvauksineen. Olisin kaivannut napakkuutta ja sitä leonmaista terävyyttä kirjaan. Olkoonkin, että jotkut sarjaa nimittänevät viihteelliseksi. Minä olen pitänyt siitä, että veri, räkä ja suolenpätkät eivät kirjoissa roisku, vaan mukana on filosofinen pohtiva puoli. Kirjojen pitää koukuttaa, juonen kantaa ja sarjallisesti olla kohtalaisen jatkuvaa, mutta myös yhteiskunnallinen pohtiva ote, napakkuus ja terävyys sekä hyvä kielenkäyttö, mutta silti tietynlainen hitaus ja ajatuksellisuus ovat niitä asioita, joita odotan lukemiltani kirjoilta.

    VastaaPoista