sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Valkoisten kirjojen sunnuntai

 

Ian Rankin: Ristinolla
Patrick Modiano: Jotta et eksyisi näillä kulmilla

En edes muista enää, koska ensimmäisen kerran aloitin Rankin'in dekkaria, mutta kuitenkin niin kauan että siitä jatkaminen ei onnistunut, vaan oli aloitettava alusta. Muistan valinneeni kirjan koska se aloittaa edinburghilaisesta rikospoliisista John Rebusista kertovan sarjan, johon en ollut vielä tutustunut. Kyllähän hänestä voi lisääkin lukea, kyseessä on dekkarikirjallisuudessa tuttu etsivätyyppi jolla on omia henkilökohtaisia ongelmia ja hieman hankala asenne.

Patrick Modiano voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014, tämä kirja on ilmestynyt alkuperäiskielellä samana vuonna ja on kolmas ja paras lukemani Modianon kirja. 

Koska olen viettänyt elämästäni Pariisissa kokonaisen viikon, oli mukava tunnistaa paikkoja, varsinkin kun vastaan tuli seuraava kohta:
Juurikin tuossa osoitteessa sijaitsevassa hotelli George Operassa nimittäin asuin Pariisissa käydessäni. Joskus on ihanaa, kun maailma on niin pieni!

Muisteluista, muistista ja muistoista kertoi tämä kirjakin. Muisti on niin merkillinen asia, varsinkin kun siihen ei voi enää luottaa. Tuntuu että vielä muutama vuosi sitten saattoi vannoa muistikuviensa perusteella minkä tahansa asian todeksi, nykyään on parempi jättää se tekemättä - muistot elävät näköjään omaa elämäänsä, muuntuvat ja häviävät, joskus syntyy itsestään aivan uusia! On siis senkin vuoksi parempi vain pidättäytyä elämään tässä hetkessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti