keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Juurilla

Alice Munro: Sanansaattaja

Tämän novellikokoelman alkuosassa Munro kertoo sukunsa historiaa palaten kuuden sukupolven päähän Skotlantiin, josta perhe myöhemmin muuttaa Amerikkaan eli Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Perheessä on aina harrastettu lukemista ja asioiden kirjaamista muistiin, niinpä Munrolla on kertomustensa rungoksi kirjeitä ja muistiinpanoja eri sukupolvilta. Fiktiivisen tarinan niiden ympärille hän rakentaa itse, mutta tuntuu kuin kaikki olisi voinut tapahtua juuri niin. Henkilöihin hän suhtautuu ymmärtäväisesti ja lämpimästi, veri on vettä sakeampaa.

Toisessa osassa hän käyttää kertojana minä-muotoa, kertomukset alkavat hänen kouluvuosiltaan, kertovat kesästä saaresta "piikana", ensimmäisistä hapuilevista seurustelukokeiluista. Pääosassa ovat kuitenkin muu perhe kuin hän itse, oma avioliittokin ohitetaan muutamalla maininnalla.

Munro kertoo sukututkimuksen ja näiden kertomusten syyksi samaa kuin muutkin hänen iässään: jossain vaiheessa tausta ja juuret tulevat ihmiselle tärkeiksi "halutessamme väen vängällä tulla liitetyksi kuolleisiin ja sitä kautta elämään".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti