keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Päivän piristys

Jari Tervo: Pyrstötähti

Sain kirjastosta käsiini tämän melkein uunituoreen Tervon uutuuden, jossa hän jatkaa lapsuutensa muistelua lyhyillä tarinoilla. Kirjan rakenne on jotain yhtenäisen novellikokoelman ja löysän romaanin väliltä, jonkinlainen aikajatkumo tarinoissa toki on. Vain kerran ihmettelen ilmeistä muutaman vuoden eroa taaksepäin kesken kaiken.

Tarinoiden luonne käy toki tekstistäkin ilmi: poika kirjoittaa elämänsä pienistä asioista, kun isoja ei oikein vielä ole. Lukija saattaa olla eri mieltä, sen verran mielenkiintoisia henkilöitä ja tapahtumia lapsen elämään on mahtunut - ja tässä puhutaan ajasta ennen kaikenkattavaa elektroniikan maailmanvalloitusta, kaikki tapahtuu todellisuudessa eikä sähköisessä bittiavaruudessa. Tai mikä sitten on totta, näistä kun ei koskaan tiedä... Ilahduttavaa on myös se lämpö, jolla Tervo kuvailee perhettään, varsinkin pikkuveli on tärkeä.

Tekee hyvää välillä lukea vaikka lyhyestikin tekstiä, joka saa kasvoille kestohymyn. Se rikkoutuu vain silloin tällöin, kun on naurettava ääneen. Tässä tapauksessa hymy tuntuu liimautuneen kasvoille vielä kauan lukemisen jälkeenkin, toivottavasti sama jatkuu vielä huomennakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti