tiistai 1. heinäkuuta 2014

Hämmentävä romaani

Donna Tartt: Tikli
Justin Valmassoi: ANIMALS TALKING IN ALL CAPS
Tartuin Donna Tarttin uutuuteen siitä huolimatta, että joskus vuosia sitten lukemani Jumalat juhlivat öisin oli jättänyt kirjailijasta mielikuvan, joka ei innostanut lukemaan lisää. Jotain pahaenteistä oli läsnä tässäkin kirjassa koko ajan, uhka oli jossain nurkan takana ja hetkellä millä hyvänsä kaikki menisi pieleen. Eikä se niin väärä ennakkoaavistus ollutkaan, pieleen menee aika monta asiaa Theo Deckerin elämässä sen jälkeen kun hän menettää äitinsä taidemuseossa tapahtuneessa räjähdyksessä. Samalla kun pelkää pahinta, toivoo parasta, sillä Theo on henkilö, josta on helppo pitää. Ehkä suhtauduin häneen jotenkin äidin näkökulmasta, ainakin halusin varoittaa kun Boris tuli mukaan kuvaan - hän ei tiedä hyvää, pysy erossa hänestä! Kuitenkin Theon elämässä on paljon hyviä ja rakastavia ihmisi, ja lopulta kaikki tuntuu asettuvan mukavasti kohdalleen. Ja sitten Boris tulee takaisin.

Kirjalle nimen antaneesta hollantilaisen taiteilija Fabritiuksen taulusta puhutaan paljon, se on kirjan keskipiste. Kävin tänään paikallisessa taidenäyttelyssä, ja siellä oli esillä eräs taulu, jossa oli "persoonallinen" lintu. Sen näkeminen auttoi jotenkin paremmin ymmärtämään taulun merkitystä tässä kirjassa, samoin kuin ne monet muutkin vaikuttavat taulut jotka aiheuttivat kylmät väreet upeudellaan.

Lukiessa halusin kuitenkin jatkaa ja tietää mitä Theolle tapahtuu, mutta lopulta en kuitenkaan ymmärtänyt mistä oli kysymys, mikä oli tarkoitus? Tartt kirjoittaa upeasti, siitä ei ole kysymys, luulen pikemminkin että vika on minussa. Jostain syystä minun on tullut vaikeaksi keskittyä lukemiseen, antautua tekstille, jätän itseni sen ulkopuolelle - ja sehän on vain minun oma tappioni, ei kirjan vika. Ja kuitenkin tarkistin jo Tarttiin Pienen ystävän tietoja, sitä en ole vielä lukenut, mutta ehkäpä kuitenkin vielä luen.

Noora toi minulle Justin Valmassoin kirjan joka on syntynyt suositun blogin perusteella (animalstalkinginallcaps.tumblr.com). Kirjassa annetaan eläimille suunvuoro, ja kaikki isoilla kirjaimilla. Tässä esimerkki kaikille kissaihmisille tutusta tilanteesta:
Ensimmäisessä kuvassa kirjojen alla on meneillään oleva virkkaustyö, siitä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti