sunnuntai 25. elokuuta 2013

Vihdoinkin selvä

Håkan Nesser: Tapaus G - Murha menneisyydestä

Varmaankin melkein kaikissa lukemissani Nesserin kirjoissa on ohimennen mainittu Tapaus G, ainoa juttu, joka Van Veetereniltä oli jäänyt ratkaisematta. Siksipä olin suorastaan utelias, kun vihdoin pääsin lukemaan tämän kirjan. 

Tapauksesta on kulunut 15 vuotta, kun se tulee uudelleen esiin, ja tällä kertaa Van Veeteren pääsee viemään sen ratkaisuun saakka, vaikka vieläkään se ei ole helppo ja käy varsinkin Van Veeterenille vaaralliseksi, kun hän joutuu vastakkain todella kylmäverisen rikollisen kanssa.

Katsoin melkein heti kirjan luettuani myös elokuvan, joka on tehty tämän kirjan pohjalta. Olin jo sitä ennen katsonut muutaman Van Veeteren -elokuvan ja ihmetellyt, noinko huonosti muistan vasta lukemieni kirjojen juonet, vai onko elokuvat tosiaan tehty niin vapaasti kirjan tarinaa mukaillen. Nyt kun tiesin muistavani juonen, oli vain todettava, että elokuva ja kirja ovat eri taiteenlaji, eivätkä aina voi olla vertailtavissa. Toisaalta kyllä harmittaakin, miksi Nesserin loistavat juonet typistetään ja muutetaan muuksi, niin että lähes vain perusasetelma on peräisin kirjasta. Silti, aivan kuten kirjatkin, elokuvat ovat hyviä sellaisenaan, joten kannattaa jättää vähän väliä lukemisen ja katsomisen väliin, niin voi nauttia kummastakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti