sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Matto vessaan

Tästä vessanmatosta voi sanoa, että se valmistui ohjeesta huolimatta. Olen ennenkin kamppaillut näiden Kangasaitan ohjeiden kanssa, mutta sain silloin apua sen mallin suunnittelijalta suoraan, kiitos! Olen aikaisemmin tehnyt yhden tällaisen kohoraitamaton, mutta siitä on sen verran aikaa, etten muistanut miten kuvio saadaan aikaiseksi. Kun sitten aikani menin läpi ohjeessa olevien erimallisten mattojen ohjeita, muistin kuinka kohoraita saadaan aikaiseksi (ohjeessa sitä ei kuitenkaan suoraan sanottu). Kun sitten unohdin kokonaan ohjeen, aloin viimein päästä vauhtiin purettuani ensin 2-3 aloitusta.

Jos haluaa tällaisen tehdä, niin tässä vähän perusohjetta, aloituksen voi katsoa alkuperäisestä ohjeesta. Pylväskerrokset tehdään niin, että suorille sivuille tulee aina kaksi pylvästä lisää, kun nurkissa tehdään edellisen krs:n kolmeen ks:aan aina "2 p samaan, 3 kjs, jätä väliin yksi ks, 2 p samaan". Pylväät otetaan kiinni edellisen ks-kerroksen "juuresta", jolloin ks-krs jää koholle (eli kun kiinteät silmukat virkataan pylväskerroksen takareunaan, seuraava pylväskerros virkataan sen etureunaan. Työ käännetään (aina joka krs:n jälkeen) ja tehdään kiinteä silmukka -krs niin, että silmukat otetaan pylväskrs:n silmukoiden takareunasta, 1 ks jokaiseen pylvääseen ja nurkan kjs:aan.  Tai näin minä tämän ymmärsin, saattaa olla ihan yhtä vaikea ohje kuin alkuperäinenkin.

Kun matto oli jo valmis, huomasin Kangasaitan sivulla tämän ohjeen, jossa olisi ollut kiva pitsireunus, en kuitenkaan ruvennut omaani enää muuttamaan. Sen sijaan mielenkiintoista oli, miten tässä oli nuo kohoraidat neuvottu tekemään. Kuvasta päätellen ne on kuitenkin tehty juuri samoin kuin minäkin ne tein.

Niin ja materiaali oli Esteri-ontelokude, joka liukkautensa ansiosta oli mukava virkata. Koukku nro 8 passasi minulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti