keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Murakamin läpimurto

Haruki Murakami teki läpimurtonsa tällä v. 1987 kirjoitetulla romaanilla Norwegian Wood. Kirjaa on myyty maailmanlaajuisesti 12 miljoonaa kappaletta. Suomeksi kirja käännettiin vasta vuonna 2012.
Pidin kovasti hänen kirjastaan Kafka rannalla, ehkä enemmän kuin tästä. Silti tämäkin oli erinomainen lukukokemus. Näennäisestä tapahtumattomuudesta huolimatta kirja tuli luettua kuin jännäri, vaikka sellaisesta ei ole kysymys. Tai mikäpä sen jännittävämpää toisaalta on, kuin tavallisten ihmisten oudot elämänkohtalot.
Kirjaa lukiessa tuli usein mietittyä, kuka oikein on terve ja kuka sairas, kuka normaali ja kuka epänormaali, ja onko oikeastaan olemassakaan normaalia tai tervettä.
Itsemurha on yksi kirjan teemoista, se toistuu jopa oudon usein. Wikipedian mukaan japanilaisessa kulttuurissa itsemurha voi olla kunniallinen tapa välttää häpeällinen tai toivoton tilanne ja japanin kielessä on lukuisia termejä erilaisille itsemurhille.
Aiheeltaan kirja ei todellakaan ole mitenkään keveä, mutta sitä taas on Murakamin kerronta, teksti soljuu todella nautittavan keveästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti