torstai 25. helmikuuta 2010

Hengellistä elämää ja syviä ajatuksia

Kun kirjan kansi on näin kaunis ja sen nimi on Silitä kissaa, oli se aivan pakko lainata kirjaston uutuushyllystä. Johanna ja Juha Tanskan kirjan alaotsikko on Hengellisiä harjoituksia hengästyneille. Kirja koostuu noin neljästäkymmenenestä lyhyestä kirjoituksesta joissa kehotetaan hiljentämään vauhtia, keskittymään nykyhetkeen, rauhoittumaan. Jokaiseen tekstiin liittyy kaunis kuva. Kirja perustuu kristilliseen elämänkatsomukseen, mutta ei tyrkytä vaan tarjoaa sanomansa kauniilla tavalla, joka sopii ja tekee hyvää jokaiselle elämänkatsomuksesta riippumatta.

Kansi sopii minun luku- ja elinympäristööni täydellisesti, lankoja ja muistiinpanokirjoja löytyy kotoa useammastakin paikasta. Valitettavasti vain kissa puuttuu....

(Luin muuten juuri tänään jotain blogia, jossa suunnilleen joka toisella rivillä oli hymiö. Se oli erittäin ärsyttävää! Siispä sallin itselleni vain tuon yhden tällä kertaa.)

Kirjoja lukiessa ja televisiota katsellessa tulee usein vastaan sitaatteja William Blaken runoista ja ajatuksista. Lopulta tulin tarpeeksi uteliaaksi ja ryhdyin etsimään hänen tuotantoaan. Kirjaston aineistohaulla löytyi suomenkielisenä tämä Taivaan ja helvetin avioliitto ja muuta proosaa.

Kirjan arviointi on vaikeaa, koska suurin osa sen sisällöstä meni yli ymmärrykseni. Joukossa oli kuitenkin muutamia ajatushelmiä, joiden vuoksi kirja tuli luettua nopeasti.

Blake eli vuosina 1757-1827. Hän oli englantilainen runoilija, mystikko ja kuvataiteilija. Hänen tuotantonsa on saanut arvostusta vasta hänen jo kuoltuaan. Hän "näki" asioita, ennusti ja pohdiskeli asioita, kirjoituksensa hän kuvitti itse.

En anna vielä periksi tämän kirjoittajan suhteen, vaan onnistuin löytämään nettikirjakaupan alennusmyynnistä The Selected Poems Of William Blake. Kirja ei ole vielä saapunut, ja koska sen runot on siis kirjoitettu parinsadan vuoden takaisella englannilla, saattaa hieman kulua aikaa, ennenkuin pääsen sitä kommentoimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti