keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Syksyllä syntyneitä

Napiton-kaupan upeat puunapit täydensivät olkahalkion.

Pari kuukautta sitten minulta kysyttiin, voisinko neuloa tilauksesta hailuotolaisen miehen villapaidan, tikkurin. En ole tavannut tehdä tilaustöitä, mutta perinnemalli kiinnosti sen verran, että lupauduin urakkaan.

Tilaaja oli hankkinut aitoa pässinpökkimää villalankaa tähän tarkoitukseen, ja sehän on ainoa oikea lanka tällaiseen paitaan.

Lanka oli melkoisesti paksumpaa kuin ohjeissa käytetty. Sovelsin sitten Novitan Nalle-langan ohjetta muuntaen silmukkamääriä lankan paksuuden mukaan. Novita ohje noudatti vanhaa ohjetta, joka myös oli käytettävissä, mutta sen tiheys oli reilusti yli 30 s/10 cm, kun tällä langalla se oli vain 18-19 s.

Paita oli lopullisesti valmis vasta kun käyttäjä sai sen kokeiltavakseen, se oli jännittävä hetki molemmille. Saaja oli todella tyytyväinen lopputulokseen ja niin oli myös tekijä. Ainoastaan hihat olisivat mielestäni voineet olla pidemmät, ja annoin neuleelle siltä osin takuun, niitä olisi helppo pidentää koska hihat on neulottu ylhäältä alas.

Etuosan västäräkki eli kaupunki.
Hihojen kyynärpääkavennukset.
Takakappaleen hartialevennys vastaa etuosan västäräkin levennystä.

Tähän on luvassa myöhemmin hieman ammattitaitoisemmin kuvattuja otoksia paidasta.

TREPPENVIERTEL-KAULURI

Etsin netistä mallia kauluriin, joka sopisi ostamani pystykauluksisen takin alle niin, ettei takin kaulus nuhraannu. Tämän ohjeen löytäessäni olin jopa valmis maksamaan Ravelryyn muutaman euron, enkä sitä katunut, kaulurin ohje on nerokas eikä sellaista itse olisi keksinyt. Ohje löytyy täältä.

Halusin pehmeää lankaa, joten tilasin pari kerää Austerman Seta -silkkilankaa. Vasta tilattuani tajusin, että lankaa on vain noin puolet tarvittavasta määrästä, joten olin tilaamassa lisää, vaan väriäpä ei enää ollutkaan saatavilla, ei mistään. Aloitin työtä jo aivan toisesta langasta, mutta lopulta neulomisen, purkamisen, silmukoiden vähentämisen ja uudelleen neulomisen tuloksena oli kuin olikin valmis kauluri, johon meni kaikki lanka, pari kerrosta jäi puuttumaan, mutta se ei käyttöä haittaa. Ei haitannut, vaikka kauluri tuli pariin kertaan neulottua, koska lanka on niin ihanaa käsitellä.

Kuvio ja muoto syntyy hyvin yksinkertaisesti lisäämällä resorin osuutta kolmen kerroksen välein.



Kauluri paikallaan

ADVENTTISUKAT


Nämä sukat saivat alkunsa töissä, kun talon "nuoriso" halusi oppia villasukan teon ja tarjouduin opastamaan, aloitin nämä sitten malliksi. Sukat menevät lahjaksi töissä järjestettävässä adventtikalenterissa. Lankana Nalle, ohje on Novitalta ja ilmainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti