tiistai 19. marraskuuta 2019

Monenlaista hyvää


Johanna Laitila: Lilium regale
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset
Arto Lappi: Taivaanpohjassa laulavat valaat
Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Mykkä tyttö (äänikirja)
Otto Hyyrynen: Murtumispiste

Johanna Laitilan esikoisromaani on upea teos. Sen kieli on runollisen kaunista, vaikka tarina ei kaunis olekaan. Surullisuus ja epäonni kulkee mukana koko ajan, ilon aiheita on vähän. Ne ovat kuitenkin sitäkin tärkeämpiä, koko elämän suuruisia. Aihepiirissä on paljon samaa kuin Neljäntienristeyksessä.
***
Alex Björk jatkaa tutkimuksiaan 1920-luvun Helsingissä. Oma työ on vaihtunut sukuyritykseen, virkamieselämä on jäänyt taakse.  Työ tahtoo kuitenkin jäädä sivuseikaksi, kun ilmenee kaksi outoa kuolemantapausta, joita Björk ei usko itsemurhiksi vaikka niin väitetään. Taustalta löytyykin ilkeä pahuuden verkko, joka on saanut nuoret rakastavaiset uhreikseen.
***
Aivan upea runoilijalöytö on tämä Arto Lappi, josta tulin tietämään vasta nyt. - onneksi tulin! Upeat, paljon luontoaiheita sisältävät runot tuovat mieleen Risto Rasan tuotannon.
***
En edes pidä Sebastian Bergmanista (kukaan ei pidä hänestä), mutta silti olen nyt kuunnellut jo monta hänestä ja hänen tiimistään kertovaa kirjaa. Syynä on osittain Celian suppea äänikirjavalikoima. Onhan kirjoissa jännittävä juoni, mutta se unohtuu yleensä saman tien.
***
En innostunut tästä Otto Hyyrysen uutuudesta kovinkaan paljon. Olihan se outo ja yllättävä ja jätti jälkeensä hämmentyneen olotilan. No, tuo kuulostaa jo aika hyvältä arviolta, olkoon niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti