tiistai 14. toukokuuta 2019

Toukokuun puoleen väliin

Douglas Preston & Lincoln Child: Kaksi hautaa
Alan Bradley: Kuolon kultaiset kiehkurat
Sari Kivistö & Sami Pihlström: Sivistyksen puolustus : Miksi akateemista elämää tarvitaan 

Pendergast-sarjan uutuus on aina tervetullut!  Tässä viimeisimmässä mielestäni palattiin takaisin siihen likimain yliluonnolliseen tapahtumien kulkuun, joihin alkupuolen kirjoissa tottui. Muistaakseni edellinen oli siinä mielessä turhankin "normaalia" menoa. Mutta nyt Pendergast oli taas vauhdissa, suoritti ihmetekoja oltuaan syömättä ja nukkumatta päiväkausia ja kärsittyään monenlaista ruumiillista vahinkoa. Ja niinhän se näyttää vielä pojasta polvi paranevan - ja/tai pahenevan! Jälleen jatkoa odotellen.

Vauhdissa on jälleen myös Flavia de Luce ja pientä vihjettä siihen suuntaan on, että hänenkin suvustaan löytyy (vielä) nuorempi manttelinperijä, tässä vaiheessa ainakin tehokas apuri. Etsivätoimisto Doggerin kanssa on perustettu ja ensimmäinen juttu käsittelyssä. Jos on Flavia vauhdissa, niin sitä on myös Alan Bradley - kieli kukkii herkullisin ilmauksin.

Taisin haukata turhan ison palan kun tartuin Sivistyksen puolustus -kirjaan. Kuten fiksumpi olisi jo kannesta tajunnut, kirjassa tosiaan käsiteltiin akateemista maailmaa, ja sehän on minulle yhtä vieras kuin Etelämeren saaret. Sen verran kuitenkin maallikkokin tajuaa (ja on nähnyt jo tapahtuvan), että koulutus ja sivistys joutuu nykyään muiden alojen tapaan yhä tehokkaammin todistamaan olemassaolonsa oikeutusta tuottavuuden nimissä, vaikka kaikki henkiset toiminnot eivät sellaiseen luonnostaan taivukaan. "Hiljaa hyvä tulee" sopisi edelleen eräiden tutkimusalojen motoksi kaiken nykyaikaisen sähinän ja sometuksen maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti