sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Monenlaista luettavaa


Olivier Rolin: Port Sudan   ---    Max Seeck: Kauna   ---   Kerstin Ekman: Sudentalja 1. Herran armo

Kirjastohuoneeseeni kertyy kirjapinoja, väistämättä. En osaa selittää, kuinka ne syntyvät, mikä mitenkin. Mennessäni eräänä iltana lukemaan aivan jotain muuta, poimin yhden pinon päältä Port Sudanin. Luin sen yhdeltä istumalta, kirja on aika ohut. Se kertoo miehestä, joka saa kaukaiseen satamaan viestin ystävänsä kuolemasta ja jonka on palattava Pariisiin selvittämään hänen kohtalonsa. Ystävän elämäntarina muodostuu pienistä vihjeistä ja arvailuista - ja kaiken takana on tietenkin nainen. Kovin syvää muistijälkeä tämä kirja ei jättänyt.

Kauna oli jälleen tosi vetävä jännäri ja ampaisee luultavasti edeltäjiensä tapaan menestyksekkäästi myös kansainvälisille markkinoille. 

Olen lukenut Kerstin Ekmanilta aikaisemminkin jotain, mutta jostain syystä tänä oli niin erilaista, että en millään ottanut uskoakseni kirjan julkaisuajankohdaksi vuotta 2002. Historian havina tekstissä on niin voimakas, että kuvittelin sen kirjoitetunkin jo hyvin kauan sitten. Ruotsin ja Norjan Lappiin sijoittuva kirja kertoo syrjäisen seudun asukkaista niin, että he kulkevat mielessä vaikka kirja ei kädessä juuri olisikaan. Onneksi tämä on vasta trilogian ensimmäinen osa, jossa päästiin 1900-luvun alkukymmenille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti