Boris Akunin: Asaselin salaliitto
Kiinnostuin Boris Akuninin dekkareista erään lehtijutun perusteella, tilasin kirjastoon kaikki viisi suomennettua enkä pettynyt: ensimmäinen Asaselin salaliitto on aivan mainio kirja! Siinä on kaikki hyvän dekkarin ainekset: miellyttävä päähenkilö, kiinnostava aihe, huumoria, jännittäviä läheltä piti -tilanteita, draamaa loppuun saakka. Yleensä jätän lukematta kirjat, joiden aiheena on kansainvälinen salaliitto, mutta tämä oli mukava poikkeus - pysyin jopa perillä juonessa!
Tapahtumapaikkana on Venäjä vuonna 1876, välillä matkustetaan myös Euroopassa. Aika ja paikka eivät ole siis aivan dekkarien peruskamaa, mutta kylläpä olikin virkistävää siirtyä länsinaapurista idän puolelle (valtaosa lukemistani dekkareista taitaa olla ruotsalaisia). Mietin lukiessa myös sitä, miksi kotimaiset dekkarit eivät niinkään kiinnosta. Syynä voisi olla se, että dekkarien aihepiiri sopii huonosti kovin tuttuun ympäristöön - eihän meillä sellaisia tapahdu. Sen sijaan vieraaseen ympäristöön on helpompi kuvitella outojakin tapahtumia.
Kaikki viisi dekkaria ovat aluperin ilmestyneet parin vuoden aikana, 1998-99, eikä sen jälkeen ilmeisesti ole tullut uusia. Salanimellä kirjoittavan Akuninin tarkoituksena oli kirjoittaa yksi dekkari jokaisen tyylilajin mukaisesti, tulossa on ainakin suljetun tilan arvoitus. Neljä jäljellä siis vielä tätä herkkua Erast Fandorinin seurassa! Kirjailijan tuotanto ja tämä Fandorin-sarjakin on paljon laajempi, harmillista että niitä on käännetty vain nämä viisi.
Donna Leon: Oman käden oikeus
Guido Brunetti -sarjan kahdestoista kirja jatkaa samaa hyvää linjaa kuin aikaisemmatkit Leonit. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat sotilasakatemian opiskelijoiden pariin ja kuten useimmiten, tapahtumat uhkaavat sotkea rikkaiden ja vaikutusvaltaisten elämää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti