Hassua, kuinka samankaltaisia kirjoja sattuu peräkkäin, vaikka valintaperuste on tuo nimen mukainen aakkosjärjestys. Nyt oli vuorossa Shikibu Murasakin Japanissa 1000-luvulla kirjoittama Genjin tarina 1, Kirsikankukkajuhla.
Jos oli Gösta Berlingin elämä seikkailua, sitä oli myös tämän kirjan päähenkilön Genjin elämä, tosin etuliitteellä nais-. Tämän "sädehtivän kauniin" (kuten Berlingkin) korkea-arvoisen miehen elämän täyttivät yöjuoksut ja täydellisen vaimon etsintä, vaikka kotona jo oli yksi. Mutta 1000-luvun Kiotossa tämä oli luonnollista. Jopa niin, että ellei täydellistä vaimoa näyttänyt löytyvän, saattoi aina adoptoida nätin tytön ja muokata hänet mieleisekseen.
Tämä tarina on kuitenkin hyvin merkityksellinen, koska se on maailman ensimmäinen suurromaani ja Japanissa yhä hyvin arvostettu. Vielä merkittävämmäksi sen mielestäni tekee se, että kirjoittaja on nainen, keisarinnan kamarirouva joka "kirjoitteli" muiden hovinaisten ratoksi.
Onhan se maailma tuhannessa vuodessa muuttunut. Silloin tunteita (ja niitä riitti!) kuvailivat niin miehet kuin naisetkin runomuodossa, ja Kai Niemisen suomentamat tankarunot tekstin lomassa ovatkin kirjan parasta antia. Merkitystä oli myös kirjepaperin laadulla ja värillä, musteen paksuudella ja tietenkin käsialalla, joka kertoi kirjoittajastaan kaiken oleellisen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti