Joseph Hellerin ja Speed Vogelin yhteistyössä kirjoittama Ei mikään naurun asia on kirja, joka pitäisi kuulua kaikkien sairaaloiden ja hoitolaitosten kalustoon vaikeasti sairaiden ja heidän omaistensa luettavaksi.
Heller sairastui 58-vuotiaan täysin yllättäen vaikeasti vammauttavaan hermotulehdukeen, Guillain-Barrén syndroomaan. Sairaus lamaannutti lähes kaikki toiminnot, ja Heller oli sairaalassa ja hoitokodissa noin viisi kuukautta, sen jälkeen kotona hoidettavana. Kului vielä pitkään ennen kuin hän pärjäsi yksin, eivätkä kaikki toiminnot palanneet koskaan.
Moniin muihin GBS:n kokemuksiin verrattuna hän toipui nopeasti ja hyvin, ja tämä kertomus jos mikä todistaa, että oikea asenne auttaa vaikka palauttamaan ihmisen kuoleman portilta. Heller ei missään vaiheessa katkeroitunut eikä menettänyt toivoaan, hän ei oikeastaan edes ajatellut olevansa sairas - hänen lihaksensa olivat heikot, mutta ei hän itse. Hän joutui joskus patistamaan vierailevia ystäviään lähtemään pois, koska nämä olivat sairaamman oloisia kuin hän itse, järkyttyneinä hänen voinnistaan. Ystävät viettivät kuitenkin paljon aikaansa Hellerin vuoteen vieressä. Heistä siellä oli hauskaa, pidettiin kutsuja ja järjestettiin tapaamiset sairaalaan. Muutenkin he auttoivat kaikessa missä voivat - jo pelkästään tuollaiset ystävät voivat tehdä ihmeitä terveyden palautumiselle.
Uskollisin kaikista oli toinen kirjoittaja Speed Vogel. Hän oli mukana päivittäin alusta saakka ja hoiti Hellerin kaikki käytännön asiat, niin sairauteen liittyvät kuin muutkin. Käsittämätöntä lojaaliutta - vaikka kyllä Vogel siitä hyötyikin, monella tavalla. Myös eräästä yksityishoitajasta tuli tärkeä - Valeriesta tuli myöhemmin Hellerin vaimo.
En muistanutkaan kuinka hyvin Heller kirjoittaa (Vogel myös). Totesin että minulla on itsellä hänen muista kirjoistaan vain Herra tietää, täytynee hankkia lisää. Nuorempana taisin lukea kaikki, mutta uusinta ei ole pahasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti